Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 30/10/2007
Tematica: imigrantii români (Spania, Franta, Anglia, Germania)
Autorul articolului: Laura Cernahoschi
Titlul articolului: Romanii, victimele incompetentei Londrei
Acces online: https://old.cotidianul.ro/romanii_victimele_incompetentei_londrei-34857.html

Romanii, victimele incompetentei Londrei

Din cauza rapoartelor gresite despre imigranti, Marea Britanie a extins restrictiile pentru romani si bulgari si in 2008.

Guvernul britanic a fost nevoit sa recunoasca din nou ca a gresit in privinta numarului imigrantilor care muncesc pe teritoriul tarii. Cifrele rectificate de Londra arata ca pe insula muncesc cu 300.000 mai multi straini decit se credea pina acum, respectiv 1.100.000, in loc de 800.000. Acestia au venit in Marea Britanie incepind din 1997 si reprezinta 8% din forta de munca, ocupind 40% din noile slujbe create in cei zece ani.

Pentru a spala aceasta greseala, Liam Byrne, ministrul Imigratiei, a decis sa anunte ca restrictiile privind piata muncii pentru romani si bulgari vor continua si anul viitor.

Imigratia a redevenit brusc un subiect fierbinte la Londra, asa ca Byrne a declarat ca sistemul trebuie schimbat, iar numarul celor care intra sau ies din Marea Britanie trebuie controlat. Guvernul de la Londra a anuntat ieri ca prelungeste restrictiile pentru muncitorii romani si bulgari cel putin pina la sfirsitul anului 2008. In acest fel, cele doua tari care au aderat la UE in 2007 nu vor beneficia nici anul viitor de facilitatile de care s-au bucurat cetatenii celor zece tari intrate in Uniune in 2004.

Marea Britanie a acceptat doar romani si bulgari cu specializari de virf sau pe cei care si-au creat propria afacere. In rest, a acceptat lucratori in domeniul agriculturii si procesarii alimentelor, insa doar 6.000 de muncitori au beneficiat de aceste posturi. Chiar si angajatorii britanici s-au plins ca nu isi pot acoperi nevoia de forta de munca.

Ambasadorul britanic la Bucuresti, Robin Barnett, s-a intilnit ieri cu ministrul roman de Externe, Adrian Cioroianu, pe care l-a instiintat despre decizia guvernului de la Londra. "Ministrul Cioroianu si-a exprimat regretul fata de aceasta decizie, ce va fi greu de inteles de catre opinia publica si mass-media din tara noastra", arata un comunicat al MAE remis redactiei Cotidianul. "Numarul romanilor din Marea Britanie nu a inregistrat o crestere masiva in 2007, realitate confirmata chiar de statisticile britanice, iar contributia lor la dezvoltarea economica a tarii gazda este apreciata drept benefica", arata comunicatul in continuare.

Cei mai multi imigranti, in Italia

Raportul anual redactat de ONG-urile Caritas Italiana si Fundatia Migrantes arata ca romanii reprezinta cei mai numerosi imigranti din Italia, depasind comunitatea marocana si pe cea albaneza. Din totalul de 3,7 milioane de straini din Italia, romanii reprezinta 15%.